Okurken Bitmesini İstemediğim Yazılar Serisi -3


TESLİMİYETLE BAŞLAYIP KULLUKLA BİTEN YOLCULUK 



Yazı Karakalem Dergisi Mona İslam adlı yazardan alıntıdır.

   MÜSLÜMANIM ELHAMDÜLİLLAH. Allah’ın kitabında “Müslümanım diyenden daha güzel sözlü kim vardır?” buyrulunca, bir zikir gibi tekrarlıyorum, güzelleşme umuduyla, müslümanım, müslümanım, müslümanım…
    Ancak yine mübarek kitapta teslim olduk denilince bırakılmayacağımız, sınanacağımız ve teslimiyetimizin mahiyetinin mihenge vurulacağı söyleniyor. Hayat baştan sona bu sözün sınanmasından ibaret, teslim oldun mu olmadın mı?
Müslüman oldum da mümin de oldum mu acaba? Allah bedevilere “Teslim olduk deyin iman ettik demeyin, henüz iman kalplerinize işlemedi” buyurunca teslimiyetle bitmeyen sürecin, bu kez iman sınanma sürecine dönüştüğünü görüyoruz. Mübarek kitapta iki terkip çıkıyor karşımıza: “Ellezine amenu” ve “müminun” ilki Türkçe’ye iman edenler, ikincisi müminler olarak çevriliyor. Böyle bakınca aralarında bir fark yok gibi. Biz de meallerden okurken ayırt edemiyoruz. Ancak öğreniyorum ki ilk terkip ve ikinci arasında bir fark var. İlki iman iddiasında bulunan insanlara, ikincisi ise imanlarının Allah tarafından tasdik edildiği insanlara işaret ediyor.
      Ayetlere bakarsanız müminler hitabının başta Mü’minun Suresi olmak üzere, sair yerlerde bir iltifat, bir güzel isimlendirme olarak Allah tarafından verildiğini, imanın gönüllerinde çıkmamak üzere yerleştiği kişileri anlatıyor. Onlar güzel özellikleriyle vasf ediliyorlar. ‘Ellezine amenu’ terkibinin kullanıldığı yerlerde ise, genellikle bir teklif ve bir emirle yahut bir men ve yasakla karşılaşıyoruz. Allah iman iddiasında bulunan insanlara adeta şöyle diyor: “Şayet iddianızda sammimi iseniz buyrun bunları yapın, bunlardan da kaçının ben de sizin imanınızı tasdik edeyim”. İman her ne kadar tasdik ise de tasdik tek taraflı olmuyor. Önce sizin sonra O’nun tasdik etmesi gerekiyor. Ancak o zaman ahitleşmiş ve ayrılmaz bir bağla, adeta bir nikahla bağlanmış oluyorsunuz.
Yazının devamını da okumak istiyorsanız eğer  (http://www.karakalem.net/?article=4304) adresine yıklayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mabel Matiz -Ya Bu İşler Ne-illuminati ifşası

Cem Karaca`nın Şarkısında Geçen Üçler, Yediler, Kırklar Mevzusu Üzerine...