Başında fesi, göğsünde ay-yıldızıyla İngiliz ragbi takımı


Bir Kaç Yıl önce İngiliz Takımları ve Ayyıldız konulu bir araştırma yapmıştım.
http://ksinang.blogspot.com/2010/03/ada-daki-futbol-takmlarnda-ay-yildiz.html

   Bugün zaman gazetesini okuyunca, araştırmamı eksik yaptığımın farkına vardım zira sadece futbol takımlarını araştırmıştım. Bir Ragbi Takımı Saracens, logosu Ayyıldız, Taraftar FES giyer. İlginç olan bizde böyle takımların olmaması.



Neden Ayyıldız ve Fes
  1876 yılında futbol kulübü olarak kurulan Saracens, ismini döneminin efsanevi komutanı Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü almak için Haçlı ordularına karşı verdiği kahramanca mücadeleden ve Eyyubi'nin askerlerine o dönemde ''Saracens'' denmesinden alıyor.

Haçlı seferleri zamanında Müslümanlara verilen isim olan ''Saracens'', dayanıklılık, güç, hızlı hareket etme ve heyecanlı olma özelliklerini içinde barındırıyor.

Kuvvetin ve dayanıklılığın öne çıktığı ragbi sporunda, Haçlılar'a karşı 1187 yılında büyük bir zafer kazanan ve Kudüs'ü fetheden ''Saracens''in ismini almakla yetinmeyen kulübün kurucuları, takımın logosunu da ''ay-yıldız'' olarak belirliyor.

Sarecens takımının Türk tarihine yakınlığı, logosundaki ''ay-yıldız'' ile de kalmıyor. Kudüs için yapılan savaşlarda Haçlılar'a karşı mücadele eden Müslüman ordularını Türklerle özdeşleştiren Saracens taraftarları, maçlara izlemek üzere tribünlere de, başlarındaki Osmanlı fesiyle geliyor.

AA muhabirine konuşan bir Saracens taraftarı, ''Neden maçlarda fes takıyorsunuz'' sorusuna, ''Saracens, 'Türk askerleri' demek. Türkiye'deki fesleri takıyoruz. Maçlarda birçok kişiyi bu feslerle görebilirsiniz'' yanıtını verdi.

saracens

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mabel Matiz -Ya Bu İşler Ne-illuminati ifşası

Cem Karaca`nın Şarkısında Geçen Üçler, Yediler, Kırklar Mevzusu Üzerine...