Cem Karaca`nın Şarkısında Geçen Üçler, Yediler, Kırklar Mevzusu Üzerine...


Ricalullah(ricalü'l gayb) : Tarikatta Üçler-Yediler-Kırklar İnanışı

      Cem Karacanın meşhur şarkısı  "Allah Yar" şarkısını hiç dinlediniz mi?  Anadolu Sufi geleneğinden izler taşıyan bu şarkı Cem Karacanın son dönemlerindeki ruhaniyetini bize çok güzel özetliyor. Şarkının son bölümünde de şöyle bir ifade geçiyor:
Üç var yedi var

Oniki var kırk var

Altı bin altıyüzaltmışaltı inen var
Allah yar yar  

Merhum Cem Karacanın şarkısında geçen, tarikatte de Ricalullah olarak bilinen bu mevzuyla ilgili bir yazı yazılmıştı bloğumuzda.(yazı için tıklayınız).  Merhum Derman Hocanın bir rivayetinde de geçiyordu mevzu. Tabi kimse ne kadar doğru ne kadar efsane bilemiyor . Çünkü anlatılanlar bugünkü insanın aklına ve inanma biçimine fazla geliyor. Maalesef bugün insan sadece gördüğüne ve teknolojinin gösterdiğine inanabiliyor. Maneviyat ya da metafizik sadece fantastik filmler için birer malzeme.  Modern zamanların insanı cinlere inanbilir mi ? Ama Kitab-ı Mukaddeste varlığı sabittir cinlerin. Bu ve bunun gibi bir sürü konu var aslında, günümüz materyalist zihinlerin inanmakta zorlanabileceği. Ülkemizde olmasa da batıda bu inançsızlık Allah`ı ya da onlara göre GOD`ı sorgulamaya kadar gidiyor. Dünya büyük bir köy haline dönüştüğü ve daha fazla dönüşeceği için inançsızlık akımları Doğu toplumlarını fazlasıyla tehdit ediyor. 



Ricalü'l gayb ;Tarikatta önemli bir konu olarak bilinse de günümüzde bazı hocalar tarafından şirk olarak görülüyor. 
Hadis rivayetlerinde konuyla şu ilgili bilgiler vardır:
“Bu ümmetin Ebdalleri otuzdur. Hepsi de Halilu’r-Rahman gibidir (yani Allah’a olan sevgi ve dostluğunda çok samimidirler). Her ne zaman onlardan biri ölse, Allah onun yerine bir başkasını getirir.”(Mecmau’z-zevaid, X/62).
Diğer bir rivayet de şöyledir. Hz. Ali (ra) Irak’ta iken, bir gün yanında Şam halkından bahsedildi. Bazıları, onları lanetlemesini istediler. Bunun üzerine Hz. Ali (ra) Resulüllah (a.s.m)’tan şunları işittiğini söyledi:
“Ebdaller kırk kişi olup Şam’da ikamet ederler. Onlar sayesinde yağmur yağar, onlar sayesinde düşmana karşı zafer kazanılır ve onlar sayesinde Şam halkından azap uzaklaştırılır.”(Ahmed b. Hanbel, I/112).
Bu rivayetler, hadis otoriteleri tarafından sahih olarak değerlendirilmiştir.(bk. Avnu’l-Mabud, Ebu Davud’un ilgili hadis şerhi).
Merhum Münir Derman Hocanın hatırası:
(…)
Gayb Ricalin gördüm selam ettiler bana… Edeb içinde divan durdular. Kulağıma Fethiye salâtın okudular… Kırklar sonra söylediler bana…Üçler, Yediler sonra Dörtler buz gibi su ikram ettiler bana…
(…) 
devamı için tıklayınız.


Cem Karacanın "ALLAH YAR" Şarkısı
Dervişanız hak dost deriz
Dervişanız dervişan
Allah yar yar
Bu can emanet bu bedene
Sonunda sararlar kefene
Allah yar yar
Yol bir akıl bir
Bak da görebil
Sev korkma sakın
Rab sana yakın
Allah yar yar
Üç var yedi var
Oniki var kırk var
Altı bin altıyüzaltmışaltı
 inen var
Allah yar yar



Cübbeli Ahmet Hocanın konuyla ilgili cevabı:



İnanıp inanmama konusunu size bakıyorum. Bana sorarsanız şirk ince bir çizgidir. O çizgiyi geçmediğiniz müddetçe inanmak insana iyi gelebilir. Üstad diyor ya hani:" Anlamak değil inanmak lazım"....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mabel Matiz -Ya Bu İşler Ne-illuminati ifşası