İslamda Kandil Mevzusu


Resulullah'ın kendilerinin tebcil ettiği:
Aylar vardır
Günler vardır
Geceler vardır
Bunları ümmetinin tebcil etmelerini tavsiye buyurmuşlardır.Bir de Resulü Ekrem'den sonra bilhassa Osmanlı uleması ilmi din ile tezyin etmişler, dini de ilimle kuvvetlendirmişlerdir.Zamanla Resulü Ekrem'e ait bazı hususları şekillendirerek an'ane halinde tebcil ve takdis etmişlerdir. Bunlar da:Resulü Ekrem'in validelerinin kendilerini hamile hissetmesini ince hesaplardan sonra tayin ederek tebcil etmişlerdir.
(Regaib gecesi) ismi verilmiştir. Resulü Ekrem'in doğumunu mevlüt olarak kutlamışlardır ki bunlara
KANDİL ismi verdiler. Resulü Ekrem zamanında: Kadir gecesi. Miraç gecesi. Berat gecesi. Resulü Ekrem'den sonra; Regaib gecesi, mevlüt gecesi bütün bunlar islâmlar tarafından tazim ve tebcil edilen mübarek gecelerdir.
Dikkat edilirse Resulü Ekrem'in irtihal günü hatırlanmaz. Niçin...Abid ve Resul Nebilik muvakkat Herkes ölecek. Ya Habibim sen de öleceksin. Her şeyin fani, Allah'ın baki olduğunu ilân eder. ölüm günü bu işe girmez. Faniliği bir nevi sessiz zedeleme olur...Daha açıklarsam birçok yaptığımız ve hâlâ da devam ettiğimiz işlerden ötürü huzurumuz kaçar. Küfürde olduğumuzu tasdik etmiş oluruz.
Molla Fenari
Ebussuud Efendi
Saadeddin Efendi
Zembilli Ali Efendi
İbni Kemal
Molla Gürâni
Yahya Efendi, bu isimler ilim dolu kafayı ilâhi duygularla süslemiş, gönlü adaletle dolu, irade sahibi büyük insanların mümessilidirler. Bunları tetkik ediniz. Hayatlarını okuyunuz. Gönül duygularınıza
ruhani âleminize çok şeyler kazandırmış olursunuz...Resulü Ekrem'in doğum tarihi kat'i olarak bilinmiyor. Ulemanın tesbit ettiği tarih, rivayetlere hesaplara dayanır. Fil hadisesinden (kırk gün) sonra Rebiülevvelin 12.gecesine tesadüf etmektedir. Bir de Resulü Ekrem Medine'de oruç emrolunduğu zaman Ramazan ayından başka aylarda Pazartesi günleri oruç tutarmış. Niçin tuttuklarını sorduklarında ben bugün doğdum demişlerdir. Bundan, Pazartesi sabaha karşı doğdukları anlaşılıyor. Aynı zamanda vefatlarında 63 yaşında olduklarından o hesaba göre de doğum tarihi tesbit ediliyor.

Resulden aylarca sonra tesbit edilen bu tarihlere göre (mevlüt) meselesi ortaya çıkmış, yazılmış ve tes'id edilmiştir.Şimdi;Doğumlarında Mevlüt güzel...İslâmlarda da doğumlarda mevlüt okuturlar. Bu da güzel. Fakat ölümlerde de mevlüt okutuluyor. Doğru mu? Değil mi? Doğum olur, mevlüt. Sünnet olur, mevlüt.
Nikâh olur, mevlüt. Ölüm olur, mevlüt. An'ane haline gelmiş bid'at olarak kabul edelim.

Münir Derman Hoca(k.s)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mabel Matiz -Ya Bu İşler Ne-illuminati ifşası

Cem Karaca`nın Şarkısında Geçen Üçler, Yediler, Kırklar Mevzusu Üzerine...