İstiklal Marşımızın Mevcut Bestesi ve Farklı Besteler Üzerine

           İstiklal Marşı, Merhum Mehmed Akif tarafından yazılmış, bu milletin Müslüman evlatlarının yirminci asra seslenişidir. Yazıldığı zaman ve içerdiği anlam itibarıyla bu marş, müellifini aşarak milletin olmuş, müellifi Mehmed Akif ise - kuşkusuz öncesinde de çok değerliydi ama- bu marşı yazdıktan sonra İstiklal şairi mertebesine yükselmiştir.
          İstiklal Marşımızın her kıtası kendi içinde bir bütünlük arz ederken, baştan sona 10 kıta da bir bütünlük arz eder. Özetle marşımızı hiç bir kıtasını, mısrasını kaldırıp atamayız, attırmayız. Durum böyleyken, marşımızın bugünkü bestesinde -Osman Zeki Üngör bestesi- maalesef kelimeler parçalanmakta, anlam bütünlüğü dağılmaktadır. Müzik olarak çok sevsekte bu besteyi, şiiri müziğe uydurmak zorunda olduğumuz için , mısralar ve hece ölçüsü bozularak, uygulamada bazı anlamsız kelimeler ortaya çıkmaktadır.

Korkma sönmez bu şafak 
larda yüzen alsancak
sönmeden yurdumun üstünde tüten 
en son ocak O be
nim milletimin 
yıldızıdır parlayacak o benim
dir o benim milletimindir ancak.

Yukarıdaki örnekte gördüğümüz üzere birinci kıtanın anlamı değişmiş hatta anlamsız bir hal almıştır.
İkinci kıtada da benzer durumlar söz konusudur. Diğer taraftan her zaman bu besteye alternatif başka besteler olabilir mi sorusu hep akıllardadır. Bakalım başka besteler var mı?

1-İstiklal Marşımızın 1. bestesi (Ali Rıfat Çağatay): Türk Sanat Müziği tarzında tatlı bir beste..



2. Mehter Tarzında 2011 yılında yapılan beste(Dr. Ramazan Uçar): Tam marş havasında..Seçim şarkıları gibi...Kelimeler parçalanmıyor.



3.İsmet Özelìn İstiklal Marşı Okuması : Müzik olmasa da anlam bozulmadığı için yine de güzel...


4.İstiklal Marşımızın yarışmaya diğer besteleri (Yarışmaya katılan): Bu video 37 dk olup, içerik listesi aşağıdadır.



00:00:00 - Abdülkadir Töre 00:02:24 - Ahmet Yekta Madran 00:06:48 - Ahmet Yekta Madran 2 00:09:37 - Ali Rıfat Çağatay 00:11:32 - Halit Lemi Atlı 00:14:21 - İsmail Hakkı Aksoy 00:16:09 - İsmail Zühtü 00:19:24 - Kazım Karabekir 00:22:14 - Kazım Uz 00:23:49 - Mehmet Zati Arca 00:27:40 - Mustafa Sunar 00:30:52 - Mustafa Sunar 2 00:33:31 - Osman Zeki Üngör 00:34:40 - Ramazan Uçar

Yorumlar

  1. İstiklal Marşımız şahane. M. Akif Ersoy ancak bu millete ancak bu kadar güzel yazabilirdi. Allah rahmet eylesin. Lakin doğru yazmışsınız bölündüğü için anlamını ve verilmek istenen duyguyu yitiriyor. Özellikle okullarda sadece okumak için okuyor çocuklar. Umarım hakettiği besteyi güfteyi bulabiliriz. Saygılar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

küfür istemiyoruzzzz

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mabel Matiz -Ya Bu İşler Ne-illuminati ifşası

Cem Karaca`nın Şarkısında Geçen Üçler, Yediler, Kırklar Mevzusu Üzerine...