Unutturulan İkinci Komutan: Sakallı Nurettin Paşa

“Milletimizin, medeniyetimizin binlerce yıllık tarihini neredeyse 1919 yılından başlatan bir tarih anlayışını reddediyorum. Her kim ki zaferleriyle ve yenilgileriyle son 200 yılımızı, hatta son 600 yılımızı soyutlayıp eski Türk tarihinden Cumhuriyete atlıyorsa biliniz ki o kişi milletimizin de devletimizin de hasmıdır.” 
Yukarıdaki sözler Reisi Cumhurumuza ait.  Kendisinden Allah Razı Olsun.  Geç kalınmış olsa da tarih ders kitapları değişecek sayesinde. Reddi Miras eksenli yazılan ve kendisine alternatif paşaları yok sayan tarih yazımından kurtuluyoruz  nihayet.  
Unutturulan Zafer Kutül Amare ve kahraman Halil Paşa bu 29 Nisanda cok şükür unutulmadı. Devlet nezdinde tüm erkanın katıldığı törenlerle anıldı. 
Ama Halil Paşa Kutta  yalnız değildi diyor M. Armağan.  Ve Nurettin Paşadan bahsediyor. 

Kasıtlı olarak isminin tarihten silindiğini ısrarla anlatmaya calışıyor,  gerek tv programlarında gerekse gazetedeki köşesinde. Aşağıdaki yazı ve sonrasındaki ağıt Mustafa Armağanın bugünkü köşesinden. Rahmetli Paşaya ithafen... 
"Selman-ı Pak'da İngilizleri mağlup edip Kutu'l-Amare kalesine sıkıştıran Irak ve Havalisi Komutanı Nureddin Paşa'yı ne yapacağız? 
Resmi tarih tarafından dışlanan ve adı asla anılmayan Sakallı Nureddin Paşa'nın Kutu'l-Amare'de neler yaptığını Necati Fahri Taş'ın doktora tezinden (ATAM: 2014) öğrenmek mümkün halbuki.

Öte yandan tam zaferin yıldönümünde Küplüce'deki mezarını ziyarete gittiğimde benden başka kimsenin gelmediğini görmek bir dağ-ı derun oldu bende. Mahalleden birini daha buldum da o gün hiç değilse iki kişinin Fatihasıyla serinletmiş olduk ruhunu.
Zaten resmi tarih, özellikle Nutuk'ta Gazi Mustafa Kemal tarafından haksız yere suçlanan ve tarihten sürülen Nureddin Paşa'yı Kutu'l-Amare zaferi gününde olsun hatırlamamız bir kadirşinaslık olurdu. Umarım bundan sonra hatırlanır ve bu ayıp telafi edilir.
Mezarı başında garip duygular içinde şunları yazdım not defterime:


Yalnız bir mezar

“Sen Basra, Bağdat ve İzmir valisi olasın,
Amasya'da Merkez Ordusunu kurasın,
Afyon'dan İzmir'e yürüyerek Yunanları İzmir'de denize dökesin,
İstanbul'un kurtuluşu için İzmit'te toplanan 1. Ordu'ya kumanda edesin,
Aydın'da 21., İstanbul'da 25., İzmir'de 17. Kolorduların komutanı olasın,
Selman-ı Pak'da İngilizleri bir meydan savaşında yenesin ve Kutu'l-Amare kuşatmasını başlatasın,
1925 ara seçimlerinde CHP'yi bağımsız aday olarak Bursa'da tek başına iki kere yenilgiye uğratasın,
Şapka Kanunu görüşmeleri sırasında bu kanunun anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu savunan tek kişi olarak sivrilesin,

Ama… şu Küplüce mezarlığında bir mezar taşını ve bir ziyaretçiyi zor bulasın.
Bu nankörlük senin hatan değil Paşam, bizim hatamız.
Seni en azından ben unutmayacağım…”
Şimdi içim rahat olarak bu cümlemi şöyle değiştirmek istiyorum.
“Seni en azından ben ve okuyucularım unutmayacaktır.”
Müsaade var mıdır?"

Yorumlar

  1. İYİ GÜNLER SAKALLI NURETTİN PAŞANIN MEZARI NEREDE ACABA ?

    YanıtlaSil
  2. Sayfayı kuran vatandas Sakallı Nuretttın Pasa Kurtulus savasında bızzat Ataturku yanındakı komutanlardır ! Sana kımse Kutul Amere Zaferını unut dıye baskı yapmıyor bızde unutmayız sızde unutmayın hatırlayın ! Hatırlatın ! lakın burada cumhurıyete laf atmaksa gayen adama sorarlar Kutul amare zaferınden sonra devamı geldımı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Kimse size baskı yapmıyor" diyorsunuz da neden tarihte yazmaz bunlar, bu kahramanlar? Cumhurbaşkanımız söylüyor da öyle öğreniyoruz... bize tarihimizi unutturanlara yazıklar olsun. Siz biliyordunuz da niye bugüne kadar söylemediniz! Her savaşın kahramanı bir kişi olmaz! Nicelerine Allah rahmet eylesin. Saygılar

      Sil
  3. Agresif ve sinirli dostum, anladığım kadarıyla yazıyı okumuşsun teşekkür ediyorum. Yalnız farkettin mi bilmiyorum yazıda Nurettin paşa ile ilgili bölümler Mustafa Armağandan alıntıdır. Ben tarihçi değilim, önemli gördüğüm bir yazıyı alıntıladım. Herhangi bir şey iddia ve ispat etme gayretim yok. Sakallı Nurettin Paşa da Halil Paşa da maalesef bir çok kişi tarafından bilinmiyor. Bizim amacımız ve görevimiz de hatırlatmak, zaten bu yazının amacı da bu. Cumhuriyeti laf atma gayretim yok. Yalnız tarihte bazı isimleri ön plana çıkarıp bazıları siliniyorsa işte lafımız bunlaradır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

küfür istemiyoruzzzz

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mabel Matiz -Ya Bu İşler Ne-illuminati ifşası

Cem Karaca`nın Şarkısında Geçen Üçler, Yediler, Kırklar Mevzusu Üzerine...